Grill wędzarnia murowana – to prostsze niż myślisz

Wędzarnia i grill marzenie każdego z nas

Kto z nas nie marzy o własnych wyrobach mięsnych, serach wędzonych czy rybach z wędzarni. Wędzonych w zaciszu swojego ogrodu lub działki. Każda plenerowa impreza nie może się odbyć bez dań serwowanych z grilla. Na sam zapach ślinka cieknie, nieprawda? Przy dzisiejszej inflacji i cenach artykułów spożywczych zaczynamy zastanawiać się nad wyrobami własnych wędlin czy kiełbas. Nie wielu z nas wie, jak zabrać się do budowania takiej przydomowej wędzarni. Pokrótce przedstawię jak się do tego zabrać. Większość wędzarni i grillów zbudowanych jest z takich materiałów jak drewno metal lub cegła-kamień. Rozróżnić można trzy rodzaje wędzarni:

  • drewniana
  • metalowa
  • betonowa

Projekt i miejsce

Zaczynając budowę wędzarni bądź grilla należy mieć jakąkolwiek wizję lub projekt. W internecie można znaleźć mnóstwo zdjęć i projektów lub zakupić już gotową. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i fantazja. Po ustaleniu wstępnego projektu należy zastanowić się nad jego usytuowaniem. To bardzo ważne przy budowie wędzarni z gillem. Przy budowie należy uwzględnić najbliższe sąsiedztwo, gdyż unoszący się dym z paleniska może być uciążliwy dla naszych sąsiadów za płotu. Nie należy stawiać również wędzarni blisko swojego miejsca wypoczynku czy tarasu. Nie chcemy spędzić chyba całego wieczoru na wdychaniu dymu z wędzarni. Pamiętać należy również o tym, żeby nie stawiać wędzarni na podmokłych stanowiskach, oraz wstrzymać się z budową przy drewnianych konstrukcjach. Bezpieczeństwo przede wszystkim.

Odsyłamy również do:   Rodzaje pokryć dachowych. Poznaj najważniejsze wady i zalety najpopularniejszych materiałów

Wymiary

Bardzo ważnym elementem przy budowie jest gabaryt wędzarni z grillem. Zastanówmy się, jak wielki nam jest potrzebny. Do czego będzie nam służył. Oceńmy realne nasze  potrzeby. Wędzarnia o wielkiej przestrzeni wędzarniczej jest przydatna dla rodzin wieloosobowych, zaś małe wędzarnie służą do rekreacyjnego wędzenia niewielkiej ilości żywności.

Koszt budowy wędzarni z grillem

Jeśli podejmiemy decyzję o samodzielnym budowaniu wędzarni z grillem wyniesie nas do dosłownie kilkadziesiąt złoty. Należy jednak podjąć decyzję o tym czy posiadamy umiejętności budowlane. Możemy zlecić budowę profesjonaliście, ale to będzie o wiele większy koszt. Wartość wędzarni będzie wzrastała razem i dodatkowym wyposażeniem takim jak piec do chleba czy pizzy. Można stawiać wędzarnie o przeróżnych kształtach i wymiarach ograniczają nas tylko fundusze.

Odsyłamy również do:   Na jakie aspekty należy zwrócić uwagę przy zakupie okna do domu?

Wędzarnia z grillem- drewniana

Jest to najprostszy i najtańszy projekt budowy wędzarni z grillem. Do budowy drewnianego grilla najlepiej zastosować drzewo liściaste. Powinno ono być pozbawione jakiejkolwiek wilgotności. Zalecane jest zastosowanie drzewa dąb lub buk.  Aby uzyskać idealne efekty wędzenia w drewnianej wędzarni, należy pamiętać o tym by, komin wędzarni znajdował się dość wysoko względem paleniska.

Budowa wędzarni murowanej

Jest to jednak droższy projekt budowy od wędzarni drewnianej. Aby zacząć budowę wędzarni murowanej należy zadbać o podstawę budowy. Miejsce powinno być utwardzone i niepodmokłe. Pierwszym krokiem do wybudowania jest wybetonowanie fundamentu pod wędzarnie, na którym zostanie usadowione palenisko. Powstały dym będzie bezpośrednio wędrował do komory wędzarniczej.

Wędzarnia metalowa

Jest to kolejny sposób na zbudowanie konstrukcji własnymi siłami. Do zbudowania takiej wędzarni należy przygotować elementy blach, które zostaną ze sobą połączone spawem. Do wykonania takiej wędzarni będzie potrzebna spawarka i umiejętności spawania. Zespawaną konstrukcje stawiamy na palenisko. Należy zespawać ze sobą cztery elementy blachy ze sobą. W środek korytarza wędzarniczego umieszczamy ruszt albo pręty do wędzenia. Jeśli nie posiadasz umiejętności spawania jedynym rozwiązaniem, zostanie zakupienie takiej wędzarni przez internet.

Odsyłamy również do:   Jakie panele podłogowe wybrać w 2022 roku?

Wędzenie jest to najstarsza metoda konserwacji żywności za pomocą dymu. Dzięki wędzeniu produktów spożywczych dymem osiągają ona niepowtarzalny zapach i smak. Znana jest od średniowiecza i stosowana dotychczas. Wędzarnie i grille kuszą coraz bardziej swoimi właściwościami, oraz wyglądem. Do dokonania budowy albo zakupu wędzarni należy podejść poważnie i rozsądnie. Przemyśleć każdy aspekt budowy i umiejscowienia wędzarni. Po wdrążeniu projektu i wybudowaniu własnej wędzarni na długo będziesz się cieszyć swoimi wyrobami. Zachwycisz swoimi produktami znajomych i rodzinę. Warto zainwestować w budowę przydomowej wędzarni. Choćby dla samych walorów, zapachów i smaków. Może dzięki swoim umiejętnościom zostaniesz okrzyknięty najlepszym wędzarzem w swojej okolicy. Czego Tobie życzymy.

Źródło: https://florianbudownictwo.pl/

Konrad

Konrad

Konrad Bartnicki to osoba, która zjednoczyła swoją wykształcenie inżynierskie z ogromną pasją do aranżacji wnętrz i ogrodnictwa. Ukończył Politechnikę Warszawską, gdzie zdobywał wiedzę z zakresu budownictwa, co pozwoliło mu solidnie zakorzenić się w tej dziedzinie. Jednak to nie tylko praktyczne umiejętności sprawiły, że stał się cenionym specjalistą w dziedzinie architektury.

Dodaj komentarz